niedziela, 15 czerwca 2014

Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym.


     Soczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam!


Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym
500 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
namoczona w mleku mała kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
bułka tarta
olej
NA SOS:
6 pieczarek (pokrojone w kostkę)
2 cebule (pokrojone w kostkę)
200 ml śmietany 18% do gotowania
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
     Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, paprykę słodką, tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej), formujemy dość spore pulpety (moje miały średnicę około 5 cm) i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim pulpeciki, staramy się podpiec je z każdej strony. Gdy kotleciki są już złociste dolewamy około 3/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Na innej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 8 minut. Po tym czasie przekładamy podduszoną cebulę i pieczarki do pulpetów, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszana ze śmietaną, koperek i zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody lub śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz