sobota, 21 czerwca 2014

Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami, suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą.

      Pyszny, soczysty kurczak z aromatycznym, intensywnym w smaku nadzieniem, z dodatkiem sosu spod pieczeni, podany z garścią sałaty skąpanej w ulubionym dressingu.... Obłędny!!! Polecam!

Składniki na kurczaka nadziewanego pieczarkami, suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą na 2 porcje
2 pojedyncze filety z kurczaka
5 pieczarek
5 suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów
1 mała cebula
oliwa
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka świeżego tymianku
około 200 ml śmietanki 18% do gotowania
kilka liści sałaty
dowolny dressing do sałaty
     Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebulki, nadal smażymy około 4-5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w dość grubą kostkę pomidory, kapary, tymianek i smażymy jeszcze 2-3 minutki, studzimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy mięso ostrym nożem, tworząc wąską kieszeń (wbijamy nóż od tej grubszej strony, starając się zrobić długa dziurę, ale nie uszkadzając reszty mięsa). Farsz dzielimy na dwie części i każdą z nich nadziewamy filety, otwór spinamy wykałaczkami. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oliwy i na gorący tłuszcz wkładamy mięso, smażymy z każdej strony na złoto-brązowy kolor, dolewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy, zmniejszamy grzanie i smażymy około 8-10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, wyjmujemy mięso (przykrywamy je folia aluminiową), dolewamy śmietankę, zwiększamy ogień i redukujemy sos, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (czyli nieco zgęstnieje) doprawiamy solą. Mięso przecinamy po skosie. Na talerzu układamy porcję sałaty, polewamy dressingiem (ja przygotowałam sałatę ze śmietana z dodatkiem soli i cukru, miała delikatny, słodkawy smak idealnie komponowała się z intensywnym smakiem kurczaka), układamy mięso, polewamy sosem powstałym z pieczeni i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz