wtorek, 10 czerwca 2014

Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem.

     Dzisiaj zapraszam wszystkich na tort, nie byle jaki, tylko urodzinowy i to w dodatku mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam...


Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice o średnicy 28 cm
CIASTO CZEKOLADOWE:
200 g cukru
300 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml oleju
650 g jogurtu truskawkowego
MASA SEROWA:
250 g sera białego, mielonego
250 ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody
4-5 łyżek cukru pudru do smaku
300 g obranych i umytych truskawek
MUS RABARBAROWY:
600 g umytego rabarbaru
2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody
około 5 łyżek cukru
truskawki do dekoracji
     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest już chłodne, przecinamy na dwa blaty.
     Przygotowujemy masę serową. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, dostawiamy. Schłodzona śmietanę ubijamy z cukrem. W osobnej misce miksujemy ser, dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach miksera.
     Tortownicę wykładamy folią spożywczą (aluminiową lub papierem do pieczenia), kładziemy jeden blat ciasta, wykładamy połowę masy serowej, pokrojone w połówki (bądź ćwiartki) truskawki, na to reszta masy serowej i drugi blat ciasta. Schładzamy.
     Rabarbar kroimy w 0,5-1 cm kawałki, wkładamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i rozgotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy. Rozgotowany rabarbar rozdrabniamy blenderem (nie jest to konieczne) dosładzamy do smaku, wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy nieco przestygnie wykładamy na wierzch ciasta i znowu wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach tort dekorujemy truskawkami. Możemy również wyjąć tort na paterę i udekorować boki ciasta np. bitą śmietaną, truskawkami i karmelizowanym rabarbarem. Ciasto najlepiej chłodzić przez noc, ale już po 2 godzinach nadaje się do podania. Polecam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz