niedziela, 1 czerwca 2014

Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki.

    Są takie smaki, do których się wraca, są takie wspomnienia, które przywodzą na myśl smak i radość dzieciństwa, i właśnie te ciasteczka wyrywają mnie z teraźniejszości i przenoszą w beztroski świat z przed 25 lat, gdzie dom pachniał ciastem, ogród był ogromnym placem zabaw, a sad rozbrzmiewał dziecięcym śmiechem. Z każdej wyprawy wracaliśmy z naręczem polnych kwiatów dla mamy, które wymienialiśmy na bułeczki drożdżowe lub ciasteczka. Te z bezą należały do ulubionych...
     Są kruche, wręcz rozpływają się w ustach, słodkie, ale nie bez przesady, bo kwaśny dżem równoważy tę słodycz i nadaje im niesamowitego smaku. Dedykuję je wszystkim dzieciom, zarówno tym małym, jak i tym dużym :-)


Składniki na ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki
250 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
125 g margaryny
2 żółtka
jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany
dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem)
BEZA:
2 białka
szczypta soli
200 g cukru pudru
     Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm i wycinamy kółeczka o średnicy 4 cm, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
     Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy ciasteczka przez 60-80 minut (w zależności od piekarnika). Po wystudzeniu ciasteczka łączymy, smarując je dżemem.


2 komentarze:

  1. Robię prawdziwy maraton z przepisami z Twojego bloga, przez trzy dni robiłam kolejno babeczki, ciasteczka z sezamem a dziś te słodkości :) faktycznie, z kwaskowym dżemem świetnie sie równoważą smaki, ale przyznam szczerze, że ciasteczek nie łączyłam i wcinam suche :D też są swietne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu!!! Nawet nie wiesz jak bardzo! Mam nadzieje, że wszystko smakowało ;)

      Usuń