Buchty z truskawkami.

     Uwielbiam bułeczki drożdżowe! Jak zresztą cała moja rodzinka, toteż często u nas bywają :-). Tym razem zamarzyły mi się puszyste, delikatne buchty, nadziane truskawką i dżemem, z wierzchu obsypane słodką kruszonką. Obłędne!!! Polecam!


Składniki na buchty z truskawkami na tortownicę o średnicy 28 cm lub 2 tortownice o średnicy 20 cm.
ROZCZYN:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 duże jajka
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania
dżem truskawkowy, najlepiej swojski
16 najlepiej zamrożonych truskawek (zamrożone nie wysuszają się podczas pieczenia, przez co nadzienie jest bardziej soczyste)
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki
cukier puder do posypania
     Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy cukier i mąkę, masło rozpuszczamy i gorącym zalewamy mąkę z cukrem, energicznie mieszamy, aż powstanie kruszonka.
     Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu, pozostawiamy na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy lukrem. Gotowe!
     Polecam również przepis na buchty z rabarbarembuchty-drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi lub innym dżemem i notkę na temat ciasta drożdżowego.

Komentarze