Paszteciki drożdżowe z mięsem.

     Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!!

Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem
CIASTO:
700 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
100 ml oleju
1-1,5 łyżeczki soli
NADZIENIE:
500 g ugotowanego mięsa
2 cebule
0,5 papryki czerwonej
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku
jajko
sól
pieprz
jajko do posmarowania
sezam lub mak do posypania
     Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z połową porcji ciepłego mleka, następnie wlewamy do dołeczka w mące i pozostawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże podrosły (w tym czasie drożdże powinny podwoić objętość). Następnie dolewamy resztę mleka, wodę, olej i na końcu sól, za pomocą miksera z hakami lub ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski (8-10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
     Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy.
     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 16 części. Każdą zagniatamy, formujemy kulki, a następnie wałkujemy na owalne placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia.




Komentarze