niedziela, 4 maja 2014

Najprostsze ciasto z rabarbarem.

     Jest to jedno z najprostszych ciast z rabarbarem. Puszyste, mięciutkie, pachnące... po prostu pyszne. Znika błyskawicznie! Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się za słodyczą delikatnego ciasta, mmm... pychotka!!! Polecam!


Składniki na najprostsze ciasto z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
500 g rabarbaru
cukier puder do posypania
     Białka ubijamy na pianę, wsypujemy cukier, nadal miksujemy zmniejszając obrony do minimum, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Wsypujemy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, odwracamy do góry dnem (dzięki temu rabarbar będzie na górze) i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu, mam nadzieję, że smakowało! Już niedługo opublikuje mój sprawdzony przepis na kruchą tartę z rabarbarem pod bezą i chrupiącą kruszonką. Może również się skusisz? Polecam!

      Usuń