Bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem.

    Pyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!!


Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem
ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu
1 budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka)
450 ml mleka
250 g rabarbaru
jajko do posmarowania
cukier puder
     300 ml mleka zagotowujemy, a w pozostałym rozpuszczamy budyniowy proszek, wlewamy go do wrzącego mleka i gotujemy budyń, studzimy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 cm kawałki.
     W zależności od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać dzielimy ciasto na 16-20 części. Wałkujemy na kwadraty o grubości około 7 mm, na środku kładziemy 1-2 łyżki budyniu i garść rabarbaru,
składamy w kopertę lub formujemy prostokątne bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do temperatury  180-190 stopni C piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Polecam.





Komentarze