Babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi.

     Ostatnio piekłam to ciasto w tradycyjnej, większej formie. Było tak dobre, że upiekłam je znowu, tym razem jednak w postaci małych babeczek i były pyszne! Polecam!!!

Składniki na babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na około 20-24 babeczki
350-400 g rabarbaru
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
cukier puder do posypania
     Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy. Przekładamy do foremek (do połowy wysokości)i w każdą babeczkę wciskamy kilka kawałków rabarbaru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasteczka po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam!!!

Komentarze

  1. W szczególności takie babeczki są dobre kiedy zdecydujemy się dodać świeże owoce, a nie mrożone. Najlepiej jak jeszcze są one wykonane te babeczki z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ więc na dobrą sprawę czasami udaje mi się je wykonać bez planowania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz