Trufle z marcepanem.

     Uwielbiam te małe, smakowite, czekoladowe wspaniałości. Są wyborne! Gorzka, kremowa czekolada, przełamana słodkim, delikatnym smakiem marcepanu... Poezja... Smaki idealnie się równoważą tworząc niezapomniane doznania. Przygotowuje je zawsze na większe uroczystości bądź Święta, bo ładnie się prezentują i są pyszne! Jeśli wybieramy się do kogoś w gości to pakuję je razem ze słodkimi jajeczkami do małego pudełeczka i słodki prezent gotowy. Polecam!!!

Składniki na trufle z marcepanem w zależności od użytych foremek na około 15-20 sztuk
200 g marcepanu
200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70% lub więcej)
50-60 ml śmietanki 30%
gotowe czekoladowe ozdoby np. serduszka, ażurki itp. lub posypka cukrowa
     Przygotowujemy foremkę do czekoladek (ewentualnie pojemnik do przygotowywania kostek lodu lub jakieś inne małe foremki np. małe filiżanki?), na spód każdej wykładamy gotową, czekoladową ozdóbkę lub posypkę. Marcepan kroimy na kawałeczki i wykładamy nim przygotowane foremki.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w miseczce, dodajemy śmietankę i mieszając topimy w kąpieli wodnej (miskę umieszczamy nad gotującą się wodą, ale tak by miseczka się z nie nie stykała). Rozpuszczoną czekoladę przekładamy na marcepan, możemy ją ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi lub wyłożyć resztkami marcepanu, chłodzimy. Przechowujemy w lodówce.






Komentarze

Prześlij komentarz