wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka jarzynowa.

     Jest z nami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija, wypierana przez sałatkę gyros, makaronową, z ryżem, tuńczykiem i tym podobne, to jednak z sentymentem zawsze wraca. Prawda jest taka, że z roku na rok przygotowuję jej coraz mniej, bo przy ciągle rosnącej konkurencji ze strony pieczonych i wędzonych mięs, sałatka jest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona!

Składniki na sałatkę jarzynową
5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką)
4 średnie ugotowane marchewki
2 średnie ugotowane pietruszki
1 nieduży ugotowany seler
1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje)
1 por (biała część)
2 średnie ogórki konserwowe
6 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka musztardy
około 300 ml majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego)
sól
pieprz
     Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była za sucha dodajemy więcej majonezu. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz