Gdy byłam mała i przyjeżdżałam do babci na wieś zawsze zaskakiwała mnie ilość smakołyków, które babcia potrafiła zrobić z "niczego", a ten należał do naszych ulubionych. Prażone w cukrze płatki owsiane znikały błyskawicznie. Najdłużej trwało nagrzewanie patelni (stary, kaflowy piec opalany drzewem), a reszta to już moment. Wujek robił nam takie tutki z gazety i każdy dostawał gotową porcję płatków. Ale to było pyszne, chrupiące i słodkie! Czasami przygotowuje sobie taką porcję zamiast popcornu, lecz najczęściej dodaje do nich rodzynki oraz jogurt naturalny i pyszne, zdrowe śniadanko gotowe. Polecam!!!
Składniki na prażone płatki owsiane na 2 porcje
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki cukru
Rozgrzewamy dużą patelnię o grubym dnie, gdy jest już gorąca wsypujemy płatki i prażymy je ciągle mieszając 4-5 minut.
Po tym czasie dosypujemy cukier i cały czas mieszając prażymy jakieś 2-3 minuty, uważając żeby nie przypalić karmelu.
Po tym czasie wyłączamy grzanie i gotowe. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy jako składnik musli lub jako chrupiąca posypka do deserów. Pyszności!!!
Składniki na prażone płatki owsiane na 2 porcje
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki cukru
Rozgrzewamy dużą patelnię o grubym dnie, gdy jest już gorąca wsypujemy płatki i prażymy je ciągle mieszając 4-5 minut.
Po tym czasie dosypujemy cukier i cały czas mieszając prażymy jakieś 2-3 minuty, uważając żeby nie przypalić karmelu.
Po tym czasie wyłączamy grzanie i gotowe. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy jako składnik musli lub jako chrupiąca posypka do deserów. Pyszności!!!
Uwielbiam takie stare babcine przepisy, ten jest prosty, ale bardzo inspirujący - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuń