piątek, 7 marca 2014

Waniliowy jabłecznik z budyniem.


     Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem, a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam!

Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem
3 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki tortowej
250g margaryny
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 łyżki bułki tartej
1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego
3 jabłka
2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe)
750 ml mleka do przygotowania budyniu
      Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekany tłuszcz, jajka, śmietanę i wrobić wszystko nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko wyrabiamy dłońmi, następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.
  Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia (bo budyń musi stężeć). Gotowe!






6 komentarzy:

  1. Świetna kostka i pomysł na wykorzystanie naszych cudownych jabłek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, już się zaśliniłam. Pysznie wygląda. Ten mus wypełnił wszystkie szczeliny. Na wierzchu zrobiła się taka kruszonka, jaką lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Cieszę się, ze Ci się podoba i zachęcam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  3. Czy do musu jabłkowego coś się dodaje, żeby tak ładnie stężał? Boję się, że będzie się rozjeżdżał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie nie trzeba nic dodawać. Warto jednak go dobrze przesmażyć w garnku, żeby nadmiar wody odparował. Tak przygotowane ciasto trzyma się bardzo dobrze. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń