poniedziałek, 3 marca 2014

Szybka surówka z kapusty pekińskiej.

     Czasami jest tak, że nie mamy na nic czasu. Obiad gotujemy w pośpiechu, bo np. dzieci właśnie wróciły ze szkoły i chcą zjeść coś i to natychmiast! Albo mąż nieśmiało zagląda do kuchni z błaganiem w oczach, bo przecież on już z głodu umiera!!! W takich, bądź co bądź rzadkich przypadkach przygotowuję pysznego kurczaka w sosie śmietanowym, do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką suróweczkę. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje i to w dużych ilościach, to jednak czasami lubię taką na świeżo).

Składniki na szybką surówkę z kapusty pekińskiej
1 nieduża kapusta pekińska
1 łyżka siekanego koperku
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki keczupu (dobrego)
sól
pieprz
     Kapustę kroimy w drobne paseczki, dodajemy koperek, śmietanę i keczup, dobrze mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i gotowe :-) Czasami dodaję też drobniutko pokrojoną cebulę np. czerwoną i wtedy surówka jest ostrzejsza w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz