poniedziałek, 3 marca 2014

Roladki z kurczaka z koperkiem.

     Te małe cudeńka zawsze wzbudzają zachwyt. Pięknie się prezentują, szybko się je przygotowuje, ale co najważniejsze są pyszne. Delikatne drobiowe mięsko wypełnione koperkiem, który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Roladki są soczyste, mięciutkie i naprawdę aromatyczne, a przygotowany do nich sos współgra z całością, podkreślając wyrafinowany smak dania. Pyszności!

Składniki na roladki z kurczaka z koperkiem
2 filety z kurczaka
1-1,5 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
1 cebula
400 ml rosołu
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów
2 łyżki siekanego koperku (do sosu)
     Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając by nie zrobić dziury, solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie na każdym płacie mięsa równomiernie rozkładamy posiekany koperek. Mięso zwijamy, tworząc kształtne roladki, spinamy wykałaczkami lub związujemy bawełnianą nicią. W głębokiej patelni, bądź rondlu rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoto, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie wlewamy rosół i dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy wlewając rozpuszczoną w kilku łyżkach wody mąkę, zagotowujemy. Jeszcze tylko wlewamy śmietankę, dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Z roladek zdejmujemy nić bądź wykałaczki, kroimy w plastry i podajemy z sosem. Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz