wtorek, 25 marca 2014

Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym.


     Czas na rozpustną ucztę!!! Wczoraj wieczorem rozmawiałam z siostrą o racuszkach z bananami i takiego smaku mi narobiła, że dziś od rana w naszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych w miodzie bananów i śmietanki otrzymamy rozpustną, grzeszną ucztę! Pyszności!!!


Składniki na racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo-bananowym.
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 i 1/4 szklanki mąki np.tortowej, poznańskiej, wrocławskiej
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
4 łyżki cukru
4 banany
sok z połówki cytryny
3 jabłka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
100-150 ml śmietanki słodkiej (18% lub 30%)
olej
ewentualnie cynamon do posypania
     Do małej miseczki wkładamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 1 szklankę mleka, dobrze mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, robimy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostawiamy na chwilę aż zaczną rosnąć. Po tym czasie do pozostałej szklanki ciepłego mleka wbijamy jajka i rozbijamy je (wyrówna się temperatura jajek), dolewamy do mąki i mieszamy dokładnie aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
     Obieramy banany i kroimy je wzdłuż na pół, a następnie na 1 cm kawałki, przekładamy do miseczki, dokładnie polewamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się czarne. Gdy ciasto już ładnie wyrośnie bierzemy patelnię o grubym dnie i rozpuszczamy na niej miód.


Dokładamy 3/4 bananów


i smażymy je nie dłużej niż 2 minutki,


jak już się smaki połączą-studzimy. Połowę przestudzonej masy dodajemy do wyrośniętego ciasta.


Obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nabieramy łyżką porcje ciasta (ja dawałam 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor.

     Teraz przygotowujemy polewę. Do pozostałych karmelizowanych bananów dodajemy łyżkę masła i chwilkę smażymy
dodajemy pozostałą porcję pokrojonych bananów


trochę śmietanki, smażymy podlewając śmietanką aż uzyskamy kremowy sos, ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. Porcję racuszków polewamy sosem (możemy posypać cynamonem), podajemy jeszcze ciepłe. Z podanej porcji ciasta wyszło około 20 sporych placuszków.



16 komentarzy:

  1. Agnieszko, to pełna rozpusta:) Tyle pyszności w jednym daniu. Oj, zjadłabym takiego racuszka, ale co z rozgrzeszeniem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zgłodniałam!! Miej litość, takie pyszności, że nie można się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie różne tego typu placuszki :) z tym babnem karmelizowanym muszą być znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z bananami to moje ulubione, i jak tutaj nie kochać racuchów. Smaki mi narobiłaś mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że racuchy usmażone i już dawno zjedzone :D
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  5. Rozpustne te Twoje racuchy! Mniam! :D
    Dodatkowo chciałbym Ciebie zaprosić do wzięcia udziału w mojej akcji: http://bit.ly/1OpULTy Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Bardzo chętnie.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  6. Świetne racuchy, wzięłabym je w ciemno. Do tego karmelizowane owoce? Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż za rozpusta w biały dzień! ;))) no przepyszne musiały być....

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne racuszki :) Aga to ja się wpraszam na kilka :)

    OdpowiedzUsuń