czwartek, 27 marca 2014

Barszcz czerwony z warzywami.

     Pyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam!

Składniki na barszcz czerwony z warzywami
1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę
4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler (lub pół dużego selera)
4 ziemniaki
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach
przyprawa do zup
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietanki 18% do zup
1 łyżka octu
2 łyżki posiekanego koperku
sól
     Do garnka wkładamy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, dolewamy około 1 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i dolewamy mąkę rozpuszczoną w śmietanie, doprawiamy przyprawą do zup. Wyłączamy grzanie, dolewamy ocet, posypujemy koperkiem i podajemy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz