Żeberka duszone w cebuli.


     Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować z ziemniaczkami okraszonymi pysznym cebulowo-mięsnym sosikiem, a do tego mizeria ze śmietaną... Mmmm.... Pycha!!!

Składniki na żeberka duszone w cebuli
1,2-1,5 kg żeberek ekstra mięsnych
4-5 średnich cebul
przyprawa do żeberek
     Żeberka dzielimy na porcje (każda ma mieć 1 kość), posypujemy przyprawą do żeberek i wlewamy około 1 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, po godzinie dodajemy obrane i pokrojone w piórka cebule, i dusimy co najmniej godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, by nadmiar wody odparował, próbujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawą do żeberek. Gotowe!!!

Komentarze