Torcik Latte Macchiato.

     Pyszny, puszysty, czekoladowy biszkopt, a na nim warstwy kremu, które łącząc się w każdym kęsie, pieszczą podniebienie bogactwem smaku. Intensywny smak czekolady, kremowy smak kawy i delikatny smak bitej śmietany harmonijnie łączą się ze sobą i tworzą niezapomniane doznania. Jest pyszny!!!

Składniki na torcik Latte Macchiato blaszka 24x28 cm  Przepis własny.
BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
500 ml schłodzonej śmietany 30 lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 puszka masy krówkowej kakaowej (400g)
5 łyżek mleka
2 łyżeczki żelatyny
kakao do posypania
     Przygotowujemy biszkopt: piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i przesiewamy wprost do ubitych jajek, miksujemy do połączenia składników i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x28 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia (biszkopt możemy nasączyć naparem kawy wymieszanym z alkoholem).
     Przygotowujemy krem: masę krówkową przekładamy do rondelka, dolewamy mleko i podgrzewamy, aż do chwili połączenia składników (chodzi o to, żeby rozrzedzić gęstą masę), studzimy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody i mieszamy do chwili, aż żelatyna się rozpuści. Cztery łyżki śmietany przelewamy do małego rondelka, dodajemy kawę i podgrzewamy, aż kawa się rozpuści, studzimy. Resztę śmietany przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Do sztywnej śmietany, nadal ubijając, pomału (najlepiej po łyżce) dolewamy rozpuszczoną żelatynę.
     Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki, na około 10 minut, by masa zgęstniała.
     Do pozostałej ubitej śmietany wsypujemy cukier puder i chwilkę ubijamy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy chłodną śmietankę z rozpuszczoną kawą i jeszcze raz ubijamy na sztywno. Powstałą masę kawową przekładamy na schłodzony krem kakaowy i znowu chłodzimy około 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie na masę kawową przekładamy pozostałą bitą śmietanę i dobrze chłodzimy (wystarczy jakieś 30 minut w zamrażarce, ale lepsze jest chłodzone kilka godzin w lodówce, gdy żelatyna dobrze się zetnie). Przed podaniem posypujemy kakao (najlepsze jest słodzone typu Puchatek).

     Torcik pięknie się prezentuje, ale by uzyskać wyższe, wyraźniejsze warstwy, do sporządzenia kremu można użyć podwójnej ilości składników.





Komentarze