wtorek, 4 lutego 2014

Śledzie po staropolsku.

     Karnawał w pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie z cebulką. Gdy już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie i możemy wcinać! Są pyszne!!!

Składniki na śledzie po staropolsku
1 kg śledzi (matjasy)
3 duże cebule
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
200 ml octu
1 litr wody
0,5 szklanki oleju
     Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo słone to kilka razy zmieniamy wodę. Nadmienię jeszcze, że kupując śledzie wybierajmy jędrne, grube kawałki, bo takie są najlepsze.
     Gdy śledzie już nam się dobrze wymoczyły, odlewamy wodę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, dodajemy przyprawy i na końcu olej, studzimy. Cebule kroimy w piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem.
     Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka, na to kolejna warstwa śledzi, cebuli i tak do skończenia składników. Wszystko to zalewamy zalewą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Gotowe!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam śledzie :) chętnie spróbuję....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię śledzie. Przygotowuję na różne smaki. Takie, jakie proponujesz to ulubione mojego Taty. Sama też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne! Czasami dodaję trochę gęstej śmietany :) Bardzo lubię ;)

      Usuń