wtorek, 4 lutego 2014

Biszkopt z jabłkami i kiwi.

     Na przełomie stycznia i lutego rozpoczyna się sezon na kiwi. Lubimy te włochate, niepozorne owoce, kryjące w sobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha!

Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego
30 dag jabłek
2 kiwi
     Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Kiwi również obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, delikatnie układamy plastry kiwi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy w blaszce aż ostygnie. Gotowe!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz