Bigos hultajski.


     Lubię potrawy przygotowywane z kapusty. Zarówno gołąbki, kapustę zasmażaną, czy właśnie bigos. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i nadmiar wekuję,  słoje przekładam w zimne miejsce i co jakiś czas zajadamy się pysznym bigosem, a im dłużej stoi to jest lepszy. Dzisiaj przedstawiam przepis na bigos hultajski, czyli przygotowywany z kapusty kiszonej i słodkiej. Jest pyszny, polecam!!!

Składniki na bigos hultajski
1 kg słodkiej kapusty
75 dag kiszonej kapusty
4 cebule
50 dag wieprzowiny
20 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
2 listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka przecieru pomidorowego
przyprawa do bigosu
olej
     Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę i wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  Ugotowane kapusty łączymy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe :-)


Komentarze

Prześlij komentarz