Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem.

     Jeśli najdzie mnie ochota na jakieś małe co nieco przygotowuję słodkie, puszyste babeczki. Szybciutko się je robi, szybciutko piecze, ale jeszcze szybciej znikają. Świetnie się sprawdzą na podwieczorek lub jako słodki dodatek na drugie śniadanie. Polecam!!!

Składniki na biało-czarne babeczki z jabłuszkiem
250 g margaryny
5 jajek
30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao (ciemne)
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jabłka
      Margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto (również po jednej łyżce). Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałeczki, a następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy się upiekło. Gotowe.






Komentarze

  1. Ile muffinek wychodzi z tych proporcji? 300 g maki ile to szklanek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Kurko, w zależności od rozmiaru foremek wychodzi: 12 sztuk tych większych lub około 16 jeśli pieczesz w mniejszych foremkach. Natomiast 300 g mąki to około 2 szklanek+ 2 łyżki (czyli tak około 2 i 1/4 szklanki).
    Mam nadzieję, że pomogłam i pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki wielkie. Oczywiscie, ze pomoglas. Pozdrowienia ;-)

      Usuń
  3. Upiekłem pierwsze swoje babeczki i to właśnie z tego przepisu i są super! A raczej były.
    Dzięki za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jabłuszkiem to porywam jedną, wyglądają pysznie jak zebry :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz