Pieczeń włoska z brokułem.

     Lubię eksperymentować w kuchni i ta pieczeń jest właśnie owocem jednego z eksperymentów :-) Jak już kiedyś wspominałam mąż uwielbia mięso, więc często się ono u nas pojawia. Żeby uchronić się przed monotonią staram się urozmaicać codzienne posiłki aby nie popaść w rutynę. Pieczeń jest pyszna i wspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!!

Składniki na pieczeń włoską z brokułem
0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki
1 wysuszona kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1 jajko
1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
kilka różyczek brokuła
4-5 plastrów żółtego sera
       Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, zioła i przyprawę do kuchni włoskiej, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy 1/3 masy mięsnej. Wzdłuż środka blaszki układamy surowe różyczki brokuła i przykrywamy resztą masy mięsnej. Wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Po tym czasie na wierzchu pieczeni układamy plastry sera i pozostawiamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Po chwili wyjmujemy pieczeń z piekarnika i gotowe!!!


Komentarze

Prześlij komentarz