piątek, 3 stycznia 2014

Karczek pieczony.


    Karczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już wystygnie i stężeje, kroję go na cienkie plasterki i podaję z ćwikłą zamiast tradycyjnej szyneczki. Sprawdza się na imprezach- zawsze znika jako pierwszy. Jest aromatyczny, mięciusi i soczysty, po prostu przepyszny!!!

Składniki na karczek pieczony
1,2 kg karczku (chudego)
4-5 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki soli
100 ml oleju
1 łyżeczka przyprawy do mięs
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
     Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. W mięsie ostrym nożem robimy nakłucia, w które wciskamy czosnek.
W misce mieszamy olej z przyprawami i wkładamy tam karczek. Dobrze go nacieramy tą marynatą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karczek i pieczemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy do 10 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Mięso przygotowane w ten sposób możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz