niedziela, 3 listopada 2013

Tradycyjna zupa ogórkowa.

     Za oknem szaro, deszcz siąpi od rana, wieje tak, że wywiewa wszystkie myśli z głowy. Marzę tylko o tym by być już w ciepłym domu, zjeść pożywny obiadek i napawać się ciepłem. Jednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć.

Składniki na tradycyjną zupę ogórkową
1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę)
4 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 mały por
5 ziemniaków
5 ogórków kiszonych
1 łyżka mąki
1/3 szklanki śmietany do zup
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
przyprawa uniwersalna typu Vegeta
     Mięso wkładamy do garnka, zalewamy około 2-2,5 litrami wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach: marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki por, następnie po około 10 minutach wyjmujemy mięsko i dodajemy, również starte na tarce o grubych oczkach, ogórki kiszone. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Zagotowujemy i przyprawiamy przyprawą uniwersalną (jeśli zupa jest za mało kwaśna to możemy ją doprawić wodą z kiszonych ogórków). Mięso obieramy od kości, dodajemy do zupy i gotowe.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz