czwartek, 21 listopada 2013

Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami.


      Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach bogactwem smaku. Mój mąż był zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą często na naszym stole, a jak już to raczej w niedzielę, ale nie w dzień powszedni :-) Roladki podałam z knedlikiem czeskim, wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!!

Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami
1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka)
2 jajka ugotowane na twardo
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
2 ogórki kiszone
musztarda
sól
pieprz
olej
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu
1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku
mąka do zagęszczenia sosu
4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów
     Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry,
 a następnie każdy kawałek cieniutko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i odkładamy. Jajka i ogórki kroimy na tyle części, ile mamy płatów mięsa. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Na desce do krojenia układamy płat rozbitego mięsa, smarujemy musztardą (ja daję około 1/3 łyżeczki na każdy kawałek),
następnie kładziemy kawałek jajka i ogórka,
a na to kilka paseczków papryki i cebulki.
Delikatnie (ale ciasno) zwijamy, końce spinamy wykałaczkami, lub związujemy bawełnianą nicią
i już mamy gotową roladkę. W taki sposób postępujemy z każdym kawałkiem mięsa.
     Gdy wszystkie roladki są gotowe, w dużym rondlu lub garze rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący olej układamy roladki i smażymy z każdej strony na złoto.
Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy wodą (tyle, by roladki były w niej zanurzone), dodajemy zioła, przyprawę do mięsa i dusimy około 1 godziny. Po tym czasie w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki. Z garnka wyjmujemy roladki i do sosu wlewamy rozpuszczoną mąkę, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku przyprawą do mięs lub gulaszu, solą i pieprzem. Na końcu zabielamy śmietaną wyłączamy grzanie, przekładamy roladki z powrotem do garnka i gotowe :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz