niedziela, 3 listopada 2013

Kapuśniak z włoskiej kapusty.

     Zawsze gdy przygotowuję gołąbki zostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad.

Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty.
kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki)
2 udka z kurczaka (bez skóry)
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 mały por
5 ziemniaków
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
przyprawa uniwersalna typu vegeta
1 łyżka mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup
2 łyżki pokrojonego koperku
     Mięso wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek, zagotowujemy i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Mięso obieramy od kości i dodajemy do zupy. Gotowe :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz