Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy, puszysty mus o bajecznym kawowym smaku, a mianowicie mus cappuccino. Deser ten jest łatwy w przygotowaniu, ale zachwycający smakiem. Nie tylko dla miłośników kawy ;) Zapraszam!!!
Składniki na mus cappuccino: na dwie porcje
2 płaski łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
125 ml mocnej kawy- obojętnie czy z ekspresu czy rozpuszczalnej
ziarenka z 1/2 laski wanilii (resztę można dodać do cukru waniliowego, bądź ekstraktu)
1 łyżka cukru (do kawy)
2 żółtka z dużych jaj
3 łyżki cukru do żółtek
125 ml śmietany 30% (zimnej)
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut.
- Kawę przelewamy do rondelka, dodajemy wanilię i 1 łyżkę cukru, mieszamy, zagotowujemy, wyłączamy grzanie.
- Żółtka ubijamy z trzema łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy 3 łyżki gorącej, waniliowej kawy i dokładnie miksujemy.
- Namoczoną żelatynę wkładamy do mikrofalówki na 15 sekund lub topimy w kąpieli wodnej (przekładamy do miski zawieszonej nad gotującą się wodą i czekamy aż para podgrzeje na tyle miskę, że żelatyna się rozpuści- polecam mikrofalówkę, bo ten sposób jest o wiele szybszy i nieabsorbujący).
- Do gorącej kawy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy (nie gotujemy!), a następnie przelewamy przez drobne sitko (żeby pozbyć się ewentualnych drobinek ze strączka wanilii).
- Teraz ciągle miksując żółtka, cienką stróżką wlewamy kawę i miksujemy do połączenia. Z tak powstałej masy kawowej odlewamy 2 łyżki do miseczki i zostawiamy na blacie. Resztę masy wkładamy do lodówki, żeby ostygła, pamiętając, że co około 5 minut masę należy dokładnie przemieszać.
- Gdy masa zacznie tężeć wyciągamy ją z lodówki.
- Ubijamy 125 ml śmietany kremówki i gdy jest już sztywna dodajemy masę kawową, dokładnie miksujemy do połączenia składników i natychmiast przekładamy do pucharków lub sporych filiżanek.
- Chłodzimy.
DEKORACJA:
75 ml śmietany 30% (zimnej)
2 łyżki masy kawowej
ewentualnie kakao do oprószenia
Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki masy kawowej i dokładnie miksujemy. Powstały krem przekładamy na mus kawowy i chłodzimy około 1 godziny. Przed podaniem mus cappuccino możemy oprószyć kakao. Gotowe!
wpadam na ten mus;)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
Usuńjaki świetny pomysł! super wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam na filiżankę ;)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, nam mus smakował baaardzo ;)
UsuńUmm, mniam, mniam... apetycznie wygląda ten mus. Kawowy. To mój smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam Krysiu :)
UsuńJuż widzę moje Potwory, jak bodą łychami ten mus, pomlaskując i pomrukując z lubości. Ale niedoczekanie, nie zrobię, bo i tak sama nie zjem :-(
OdpowiedzUsuńOj, Marzyniu, nie bądź taka. Zrób, zrób :)
Usuńpo prostu wspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńZ chęcią bym taki teraz zjadła :-)
OdpowiedzUsuńWięc do roboty :) Polecam Marzenko!
UsuńUwielbiam desery w formie musów ale mój ulubiony to ten z gorzkiej czekolady. Chętnie jednak wypróbuję Twój przepis, bo ostatnio robiłam tylko desery z czekolady. Wiele inspiracji i przepisów o różnych stopniach trudności znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Wszystko co robiłam z tych przepisów świetnie mi wychodziło i było przepyszne:)
Usuń:)
Usuń