Jeśli lubicie kokos i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Puszyste, ucierane ciasto skrywające kremowe nadzienie o kokosowym smaku, w dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli narobiłam Wam apetytu, zapraszam!
Składniki na ciasto z kokosowym nadzieniem: na formę 28x40 cm
3 jajka
180 g cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
300 g pszennej mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Jajka ubijamy na puszystą masę dodając po 1 łyżce cukru (za każdym razem dokładnie go miksując). Następnie, nie przerywając miksowania dodajemy olej i mleko. Na końcu do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy (trzepaczką lub mikserem). Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy ciemne ciasto i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka (około 10 minut). W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
NADZIENIE:
500 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek kaszy manny (nie kopiatych, a raczej z małym czubem- następnym razem zważę ;)
100 g wiórków kokosowych
Mleko zagotowujemy. Cukry mieszamy z kaszą manną i wsypujemy do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Po tym czasie dosypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejną minutę. Odstawiamy.
Na upieczony spód ostrożnie wykładamy masę, a na nią białe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (i suchego patyczka) czyli około 20 minut. Gotowe ciasto studzimy. Przed podaniem dekorujemy dowolną polewą czekoladową i płatkami migdałów lub płatkami kokosa. Gotowe!
Robiłam takie samo rok temu, tylko do manny zamiast wiórków dałam białą czekoladę:)
OdpowiedzUsuńMusiało być równie pyszne :)
UsuńCiasto niezwykle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko!
Usuńto zdecydowanie moje smaki, super połączenie! przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam. Jest pyszne!
UsuńDivan kolač! Obožavam kokos, a ovaj tvoj kolač je baš primamljiv. Još sa kakao-glazurom, mmmm.. ♥
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Ciasto robi u nas furorę :) Polecam i pozdrawiam bardzo gorąco!!!
UsuńAle smakołyki :D
OdpowiedzUsuńA jak!
UsuńOd czasu do czasu, takie piekę. Moje dzieci na nie mówią kokosanka, ja zresztą też. Polecam, bardzo smaczne i niedrogie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie!!!
Usuńdo kokosowych wypieków jak i jabłkowych mam słabość :)
OdpowiedzUsuńWięc zapraszam na kawałek :)
UsuńMyy jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam!!!
UsuńAguś wpraszam się na kawałek :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam! Właśnie parzę kawę!
UsuńAguś wpraszam się na kawałek :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, slinka kapie...Buziaki, Angelika.
OdpowiedzUsuń:D Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
Usuńprzepyszne jest to ciasto! ciężko na kawałku poprzestać :D
OdpowiedzUsuńOch, Kasiu! Bardzo się cieszę ;) Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńWłaśnie dziś przygotowałam! Bez wychodzenia z domu po zakup składników, wszystko mialam w szafkach :) niewyszukane, bardzo proste i smaczne. Takie ciasto do herbatki, pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńWitaj Gosiu! Cieszę się, że ciasto Ci się udało. Pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńW sumie dawno już nie robiłam nic co zawiera w sobie kokos ale jak patrzę na te zdjęcia to narobiłam sobie ochoty. Ja bardzo chętnie wykonuję takie desery z porad z serwisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ który jak dla mnie jest zdecydowanie najlepszy pod tym kątem.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, pikłam tydzień temu i dzisiaj znow dzieciaki chcą to samo. Polecam tylko za szybko znika
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🥰
UsuńPozdrawiam serdecznie 😊
Ciasto niestety bardzo suche. Pomimo wszystkich pozytywnych opinii tutaj wyrazonych nie podbiło ono serca mojego i moich domowników.
OdpowiedzUsuńByć może zbyt długo się piekło 🤔
UsuńDziękuję za odwiedziny mojej strony. Pozdrawiam serdecznie 😉