Dziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ). Bardzo polecam!
Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1/2 małego selera
1 marchewka
500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów)
1,5 szklanki wywaru (u mnie warzywny, ale może być też drobiowy)
sól
pieprz
cukier
gałka muszkatołowa (spora szczypta)
1 szklanka białego wina (lub wody)
2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej)
ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę selera i marchewkę, dolewamy 0,5 szklanki wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory (obrane), 1 szklankę wywaru i dusimy kolejne 20 minut. Teraz dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową, wino, bazylię i gotujemy bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Na koniec jeszcze raz doprawiamy solą i sporą szczyptą cukru, gotowe!
Jeśli jesteście miłośnikami gładkich sosów, to sos można po przygotowaniu zblendować ;)
Aż mi się zachciało makaronu z takim sosem:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam pyszny, zjadłabym ryż z warzywami i takim sosem :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
Usuńsosik wygląda znakomicie :) pomidory często goszczą w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńUwielbiam! Z makaronem pycha! :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńPoezja smaku! Pyszny sos, który nadaje się do wielu dań :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest bardzo uniwersalny ;) Czasami dodaję jeszcze ugotowane brokuły i makaron... Pychota!
Usuńuwielbiam wszystko z sosem pomidorowym, narobiłaś mi smaka na makaron... przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Bardzo lubię ;P
UsuńPravi! Zbog vina! ♥ Moja kuma je udata za Italijana i od svekrve je "nasledila" skoro isti recept. Vino mu daje poseban šmek, a alkohol u kuvanju ispari i nestane, samo ostane fina aroma pa i deca mogu da ga jedu... :)))
OdpowiedzUsuńOczywiście! Wino nadaje subtelnego aromatu ;) Pozdrawiam cieplutko!
UsuńSos na pewno jest pyszny z takim bogactwem przypraw:) Spróbujemy na pewno:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! :)
UsuńByłam wiele razy we Włoszech i potwierdzam: w sosie pomidorowym jest marchewka i seler. I kiedy robię bolognese to tylko na takie bazie. Pozdrowienia :-)
OdpowiedzUsuń:) Mniam!!! Pozdrawiam cieplutko!
UsuńAle chodzi o seler naciowy? 😉
OdpowiedzUsuńAkurat w tym przepisie o seler korzeniowy. 😊
Usuń