Ciasto to po raz pierwszy piekłam na przyjęcie urodzinowe mojego synka. Trochę się obawiałam, bo wiem, że przedszkolaki to bardzo wymagający smakosze ;) Jak się okazało ciasto smakowało doskonale! Było pyszne, wilgotne, czekoladowe i zniknęło w mgnieniu oka! Od tej pory piekę je regularnie :) Polecam!
Składniki na buraczkowe ciasto czekoladowe:
375 g ugotowanych, obranych buraków
150 ml oleju
150 ml jogurtu naturalnego
5 jajek
275 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku pieczenia
300 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
80 g kakao
szczypta soli
Buraki blendujemy, następnie dodajemy jajka, olej, jogurt i jeszcze chwilę blendujemy.
Wszystkie suche składniki mieszamy razem i wsypujemy do masy buraczkowej. Wszystko razem mieszamy trzepaczką i przelewamy do sylikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe!
Uwielbiam to zdjęcie z przekrojem :D
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńJakie wilgotne, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie!
UsuńNie dość że zdrowe to jeszcze pyszne :) myy , mniam :)
OdpowiedzUsuń:) Żebyś wiedziała! Pozdrawiam :D
UsuńZdecydowanie mnie zachęciłaś do zrobienia tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) i polecam się na przyszłość!
UsuńCo za niezwykłe połączenie! :) I ten kolor buraczków blendowanych! :)
OdpowiedzUsuńO, tak! Buraczki z jogurtem tworzą róż idealny :D
UsuńNie miałam okazji jeszcze próbować ciasta z buraków! Przyznam, że ciasto bardzo mnie zaciekawiło, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam :)
UsuńNiedlugo to fajowe ciacho zagosci i na moim stole.Ciekawy przepis!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńBardzo apetycznie wygląda i bardzo czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest grzechu warte :)
UsuńKolač je baš primamljiv! ♥ Nikada nisam jela i pravila kolače sa cveklom, al za sve ima prvi put, zar ne?
OdpowiedzUsuńOczywiście Dragano! Jest pyszne, więc bardzo polecam!
Usuńmuszę wreszcie zrobić to buraczane ciasto, bo trochę o nim czytałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo oryginalny przepis- marchewkowe jadłam ale burzaczkowego jeszcze nigdy- muszę spróbować, tym bardziej ,że wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Mariolu, polecam i czekam na efekty!
Usuń