Pamiętacie przepis na Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni? Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, zachwyca zarówno kolorem jak i smakiem. Naprawdę warte polecenia. Wspominałam Wam, że upiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :)
Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi:
350 g mąki tortowej
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki puree z dyni
1 żółtko z dużego jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
szczypta soli
50 g roztopionego masła
powidła śliwkowe
Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku i całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Gdy rogaliki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem (możemy posypać kruszonką) i pieczemy do zarumienienia około 12-15 minut. Gotowe ;)
W ten sam sposób możemy zrobić apetyczne bułeczki z powidłami śliwkowymi. Polecam!
Jakie ładne rogaliki! Aż chciało by się spróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania!
UsuńKażdy się skusi na takiego rogalika:)
OdpowiedzUsuńMasz rację! Rozeszły się w mgnieniu oka :)
UsuńCudne. A jaki mają śliczny kolor. Z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko! Masz rację, pyszne!!!
UsuńTakie rogaliki muszą smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłam, ciekawe. I do tego pieknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńRogaliki wyszly mi cudowne. Dziękuję
OdpowiedzUsuńWspaniale 😁 👍
UsuńPozdrawiam serdecznie 😊