Nie ma to jak swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla, jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam!
Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki
1 kg mąki pszennej
70 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
7 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżeczki soli
1 łyżka czarnuszki lub kminku
3-4 szklanki przegotowanej letniej wody
tłuszcz do wysmarowania formy
mleko do posmarowania
mak do posypania
Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli do podwojenia objętości.
Resztę mąki przesiewamy z solą, dodajemy płatki i czarnuszkę, mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo wlewamy po szklance wody, aż uzyskamy gęste ciasto. Jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Więcej o sposobach na puszyste drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj.
Domowy najlepszy <3
OdpowiedzUsuńOczywiście!!! Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńSuper chlebek Ci wyszedł. Wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńBardzo fajny chlebek, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńBeautiful bread! I like it a lot! ♥
OdpowiedzUsuńI am very happy !!! A lot of huggs for you Dragana!!!
UsuńAgnieszko ten chleb na pewno by mi posmakował, szczególnie do kanapek - wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńTymczasem serdecznie Cię pozdrawiam i zapraszam na czekoladowe muffinki bez białej mąki :-)
Już wczoraj je wypatrzyłam u Ciebie! Wspaniale, że wróciłaś! Zapraszam na pajdę ;)
UsuńAgnieszko ten chleb na pewno by mi posmakował, szczególnie do kanapek - wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńTymczasem serdecznie Cię pozdrawiam i zapraszam na czekoladowe muffinki bez białej mąki :-)
uwielbiam rozchodzący sie po domu zapach pieczonego chleba :) ten chlebek bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńUwielbiam smak czarnuszki. Przyprawę tą poznałam niedawno, ale dodaje ją teraz do wszystkiego! A chlebuś musi być z nią przepyszny:)
OdpowiedzUsuńO tak czarnuszka ma wspaniały smak. Bardzo polecam!!!
UsuńWpadam na kanapeczki ;)
OdpowiedzUsuńCzarnuszkę uwielbiam, a chlebek lepszy niż z piekarni twój :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
Usuń