Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową.


     Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!!


Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową:
1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto francuskie wykonane według tego przepisu
1 duża cebula
300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente)
200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny
5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 %
2 jajka
sól
pieprz
2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej)
oliwa

     Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy.
     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę do tarty wykładamy papierem i rozwałkowanym ciastem. Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą (gałką) i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się brzegi zarumienią. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10-15 minut. Gotowe!!!






Komentarze

Prześlij komentarz