Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!!
Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową:
1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto francuskie wykonane według tego przepisu
1 duża cebula
300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente)
200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny
5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 %
2 jajka
sól
pieprz
2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej)
oliwa
Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę do tarty wykładamy papierem i rozwałkowanym ciastem. Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą (gałką) i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się brzegi zarumienią. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10-15 minut. Gotowe!!!
apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!!
UsuńAle smakowita ;)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńNo ,no ,apetyczna.
OdpowiedzUsuń:D Dzięki!!!
UsuńAguś pysznie ją zrobiłaś. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!! Pozdrawiam serdecznie!
Usuńmają coś w sobie te tarty, i na przekąskę i na obiad :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Bardzo je lubimy :)
UsuńBardzo apetyczna tarta. Świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Agnieszko!!! Miłego dnia!
Usuń