Pyszny, kremowy, wręcz aksamitny sernik na kruchym spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę przyznać, że efekt przekroczył moje oczekiwania. Sernik jest obłędny! Polecam!!!
Składniki na sernik królewski z jagodami na formę o wymiarach 28x40 cm:
KRUCHE CIASTO:
80 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g mąki
Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy w lodówce 45 minut. Ze schłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (spód i 1 cm rant). Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski.
MASA SEROWA:
1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu
125 ml oleju
2 szklanki mleka
ziarenka z 1 wanilii
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 g mrożonych jagód
Gdy spód sernika się piecze przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki prócz jagód miksujemy na gładką masę. Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczony spód, na nim równomiernie wykładamy masę serową, wszystko to posypujemy zamrożonymi jagodami, a wierzch ozdabiamy kratką z pozostawionych pasków ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy.
LUKIER:
10 łyżek cukru pudru
zimna, przegotowana woda
Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe!!!
Ależ smakowita wersja królewskiego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńOj KOCHANA, WYGLĄDA OBŁEDNIE!!! Na pewno jest cudowny w smaku!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!! Jest, jest ;)
UsuńNo i rzeczywiście królewski :) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńI ta krateczka z wierzchu, cudo :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawałek ;)
UsuńZ tymi jagodami i wanilią, musiał smakować cudnie :) Nigdy w takiej wersji nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWięc zachęcam do spróbowania. Nie skłamię mówiąc: niebo w gębie ;)
UsuńGorąco pozdrawiam!
WOW! Jagody i wanilia .... uh... ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPs.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)
Szczerze polecam i dziękuję za zaproszenie!!!
OdpowiedzUsuńAgnieszko ale cudnie wygląda Twój serniczek. Zjadłabym taki duży kawałek ze smakiem. Fajny przepis i zabiorę go sobie :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo Marzenko!!! Polecam ;)
Usuńoj naprawdę królewski, wygląda doskonale :-)
UsuńDziękuję bardzo!!!!
Usuńu nas taki sernik pewnie zniknąłby w bardzo szybkim tempie;)
OdpowiedzUsuńU nas już nie ma ;)
UsuńWygląda królewsko!! Poproszę kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńMega pycha!!.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
UsuńIście królewski. Bardzo mnie zaciekawił Twój przepis. Jestem sernikowym łasuchem, więc skoro popełniłam już trochę tych serników to dlaczego miałabym nie dołączyć do ich grona koronowanej głowy sernikowej.
OdpowiedzUsuńAgnieszko on pysznie i pięknie wygląda :)
Bardzo Ci Krysiu dziękuję ;)
Usuńpycha ciasto uwielbiam serniki i jagody także to coś dla mnie w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Polecam!!!
UsuńSernik uwielbiam! Twoja wersja bardzo fajna i fajnie podane! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;) Miłego wieczoru ;)
UsuńMmm, z jagodami musiał smakować fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń;) Tak było ;)
UsuńOj rozpustny ten sernik :) Wspaniały!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńIście królewski. Te jogdy to przysłowiowa wisienka na torcie.Wygląda pysznie aż chce się jeść :-)_
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Bardzo mi miło ;)
UsuńToż to istne niebo w gębie! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńMasz rację ;p Dziękuję!!!
UsuńNie jestem największą fanką serników, ale ten jest obłędny! Puszysty, delikatny i te jagody.. cudo, polecam!
OdpowiedzUsuńAż się rumienię od tych pochwał ;) Dziękuję Ci bardzo Kasiu!
Usuń