Pysznie, zdrowo, kolorowo! Naprawdę warte polecenia danie! Złocisty, soczysty kurczak, pieczony z pieczarkami, cebulką, marchewką. Jak dla nas REWELACJA!
Składniki na kurczaka pieczonego z warzywami
1 kurczak (ja osobiście wolę małe, niewyrośnięte kurczaki 1,3-1,5 kg)
przyprawa do kurczaka
zioła do drobiu
8 małych cebulek
10 małych pieczarek
2 marchewki
oliwa
przyprawa do ziemniaków lub ziołowa przyprawa do grilla
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do kurczaka (na zewnątrz i wewnątrz), posypujemy ziołami do drobiu (ja odkładam go do lodówki na kilka godzin lub na noc, ale nie jest to konieczne). Do nagranego do 200 stopni C piekarnika wkładamy kurczaka i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 175-180 stopni C i pieczemy kolejne 50-70 minut.
Marchewki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 5-8 minut, odcedzamy. Cebule obieramy, większe dzielimy na pół. Pieczarki czyścimy (ja je myję) nie obieramy! Marchewki, cebule i pieczarki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na 40 minut przed końcem pieczenia wokół kurczaka rozkładamy warzywa i pieczemy razem. Gdyby kurczak zbytnio się zarumienił, przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy całość z piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut, aby soki z mięsie się uspokoiły i nie wypływały w trakcie krojenia. Po tym czasie danie można serwować. Ja podałam je z ziemniakami pieczonymi w folii. Polecam!
Jak ja lubię pieczonego kurczaka, z taką chrupiącą, złotą skórką ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;) Dlatego często u nas gości! Na obiad udko, a na kolację kanapki z resztą mięska. Mniam!!!
UsuńMniam, pyszności <3
OdpowiedzUsuńMasz rację! ;)
Usuńuwielbiam takie pyszne, zdrowe jedzonko !!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam ;)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńA jak! Gorąco Cię Kasiu pozdrawiam ;)
UsuńAż się rozmarzyłam na myśl o chrupiącej skórce... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
Polecam ;)
Usuńbardzo lubię takiego kurczaka, to danie sprawdza się jak mam gości, zawsze wszystkim smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację i nie jest aż tak absorbujące. Gorąco pozdrawiam!
UsuńBardzo lubię pieczonego kurczaka chociaż skórkę zawsze oddaje mężowi :-) pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję i pozdrawiam!
UsuńŚwietnie przygotowany kurczak. Ja też lubię kurczaka pieczonego w piekarniku. Mięso jest delikatniejsze i dodatkowo przechodzi smakiem i zapachem warzyw.... Ale się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;) Polecam przepis i gorąco pozdrawiam!
UsuńPyszny kurczak ze złocistą skórką w doborowym towarzystwie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam ;)
UsuńRobiłam też taka wersję kurczaka, pycha, i te warzywa z piekarnika i skórka od kurczaka mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco pozdrawiam ;)
Usuń