Składniki na konfiturę brzoskwiniową z galaretką
około 1,5-2 kg brzoskwiń, najlepiej dojrzałych
1 galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka o grubym dnie przekładamy pokrojone brzoskwinie, włączamy grzanie (średnia temperatura) i zagotowujemy (bez przykrycia). Gdy brzoskwinie zaczną wrzeć zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę, szybko i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiczki wystygną przekładamy do suchej i ciemnej spiżarni.
Konfitura z tego przepisu nie jest mocno słodka, więc jeśli ktoś lubi słodsze to należy dodać trochę cukru. Słodzimy konfiturę w trakcie 20 minutowego smażenia, przed dodaniem galaretki. Konfitura nie jest też bardzo gęsta, jeśli lubimy gęściejsze (takie jak dżem), to należy dodać jeszcze jedną galaretkę brzoskwiniową (wtedy konfitura będzie również słodsza).
Super przepis, wykorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńMniam :-) jaka pyszna :-) z chęcią bym zjadła taką świeżą bułkę z taką konfiturką :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis na bułki już jest, na konfiturę też, tak więc do dzieła!!!
Usuńuwielbiam konfitury! a truskawkowa i brzoskwiniowa to moje ulubione!
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię ;-)
Usuńjejku, najlepsza rzecz na świecie! nie jadłam już od kilku lat, achh, teraz mi narobiłas smaka! na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu! Ja też ją miło wspominam ;-)
UsuńPolecam :D
Wygląda świetnie, jeszcze nigdy nie robiłam konfitury z brzoskwiń. Póki co produkuję powidła śliwkowe:) Chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJa na razie walczę z brzoskwiniami ;-) Polecam przepis ;-)
Usuńach takie sady brzoskwiniowe mieć w pobliżu byłoby cudownie, konfitura przecudnej urody, aż ślinka cieknie, porywam tę kanapeczkę :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Kochana! Właśnie robię drugą turę ;-)
Usuń