Wychowałam się na cieście drożdżowym i podejrzewam, że jestem w pewnym stopniu od niego uzależniona. W lodówce może zabraknąć mleka, masła, śmietany, ale nie może zabraknąć drożdży! Tak już mam :-) A że sezon na owoce w pełni, zapraszam na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. Jest to połączenie niebanalne w swej prostocie, a jakie pyszne!!! Słodki, kremowy budyń i kwaśne, intensywne w smaku wiśnie, wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką (forma 24x28 cm)
CIASTO:
400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości)
20 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
80 g cukru
150 g rozpuszczonego masła
2 jajka
szczypta soli
MASA:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru)
50 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
200 g kwaśnej śmietany 18%
400 g wydrylowanych wiśni
KRUSZONKA:
175 g mąki
100 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
100 g rozpuszczonego masła
Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na 5-10 minut, aż drożdże podrosną. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka i wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto około 5-7 minut (mikserem z hakami). Po tym czasie dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz sie całkowicie wchłonie, czyli około 5 minut. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Połowę porcji mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozpuszczony budyń, gotujemy do chwili, aż będzie gęsty, studzimy. do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy wiśnie i znów mieszamy.
Teraz czas na kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, na nim rozsmarowujemy budyń z wiśniami, wierzch posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, czyli aż się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek jest suchy. Studzimy.
Więcej o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe można przeczytać w tym artykule.
Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką (forma 24x28 cm)
CIASTO:
400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości)
20 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
80 g cukru
150 g rozpuszczonego masła
2 jajka
szczypta soli
MASA:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru)
50 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
200 g kwaśnej śmietany 18%
400 g wydrylowanych wiśni
KRUSZONKA:
175 g mąki
100 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
100 g rozpuszczonego masła
Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na 5-10 minut, aż drożdże podrosną. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka i wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto około 5-7 minut (mikserem z hakami). Po tym czasie dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz sie całkowicie wchłonie, czyli około 5 minut. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Połowę porcji mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozpuszczony budyń, gotujemy do chwili, aż będzie gęsty, studzimy. do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy wiśnie i znów mieszamy.
Teraz czas na kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, na nim rozsmarowujemy budyń z wiśniami, wierzch posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, czyli aż się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek jest suchy. Studzimy.
Więcej o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe można przeczytać w tym artykule.
Kocham drożdżowe ciasta, i jeszcze te wiśnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam to połączenie! Wiśnie z budyniem tworzą zgrany duet :)
UsuńPozdrawiam!
Jeszcze nic z wiśniami nie piekłam, w tym sezonie w sumie drożdżowe już mi się marzy :)
UsuńJest naprawdę pyszne!
Usuńo mamo.. to kwintesencja lata i słodkości... <3 cudowne ciacho!
OdpowiedzUsuń:) Jest naprawdę pyyyyszne! A raczej było ;-)
UsuńCzuje już ten piękny zapach drożdżowego ciasta... A wiśnie i kruszonka, no i słodycz budyniu waniliowego- musi być tak pyszne jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńJest, jest!!!
UsuńWygląda jak ciastko, które pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń;) Może i smakuję podobnie? Spróbuj!
Usuńnajpierw poobjadam kruszonkę;) ze szklanka mleka poproszę kawałek;)
OdpowiedzUsuńO, tak! Ja też zazwyczaj najpierw wyjadam kruszonkę ;) Już kroję!!!
UsuńWygląda tak apetycznie, nie mogę się powstrzymać biorę jeden duży kawałek :):)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;p
UsuńDrożdżowe ,to rozumiem.Mniam.
OdpowiedzUsuńOd dzieciństwa pałam ogromną miłością do drożdżówek. W domu może zabraknąć masła, ale nigdy nie drożdży :D
UsuńHaha, u mnie też drożdży nigdy nie może zabraknąć w lodówce. W końcu nigdy nie wiadomo kiedy najdzie ochota na takie pyszne ciacho :D
OdpowiedzUsuń;) Dokładnie tak! Jak to miło, że nie jestem osamotniona w tej miłości ;)
UsuńPozdrawiam cieplutko!
Właśnie się piecze
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki!!! :)
UsuńWyszło oblednie pyszne !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!!
UsuńWitam,a blaszka jakie ma mieć wymiary?
OdpowiedzUsuńWitam, forma o wymiarach 24x28 cm lub tortownica o śr. 26-28 cm. Pozdrawiam!
Usuń