Rabarbarowe szaleństwo trwa! Tym razem prezentuję mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, a wszystko to przykryte kruszonką i przyprószone cukrem pudrem. O rany jak ja lubię drożdżowe wypieki!!! Zajadaliśmy się z Mężusiem jeszcze takim cieplutkim, mięciutkim ciachem, popijaliśmy gorącą kawą i wcale nam nie przeszkadzała ulewa, która rozpętała się na zewnątrz. Tak nam upłynął ranek, a teraz po południu została już tylko garść okruchów i nieodparta pokusa, żeby upiec jeszcze jedna blaszkę... Polecam!!!
Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
ROZCZYN:
40 g drożdży
0,5 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
RESZTA SKŁADNIKÓW:
3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki mleka
3 żółtka
4 i 1/2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki)
1/4 kostki margaryny do pieczenia
szczypta soli
DODATKI:
2-3 łodygi rabarbaru (umyte, obrane, pokrojone w 1-2 cm kawałki)
około 20 truskawek mrożonych (świeże najlepiej włożyć na 1-2 godziny do zamrażarki, wtedy truskawki w trakcie pieczenia zbytnio się nie wysuszą i będą baaardzo soczyste i pyszne)
KRUSZONKA:
50 g margaryny lub masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć.
Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (haki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką, tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 7-8 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę, żeby podwoiło swoją objętość. Ja tym razem przygotowywałam ciasto wieczorem, więc zaraz po wyrobieniu zabezpieczyłam je folią spożywczą i włożyłam do lodówki, rano postępowałam jak poniżej.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę z cukrem mieszamy w miseczce, margarynę rozpuszczamy w rondelku i wrzącą wlewamy do mąki i cukru, energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy rabarbar, zamrożone truskawki i kruszonkę, zostawiamy na około 10 minut (jeśli wyjęliśmy ciasto z lodówki to potrzebuje ono nieco więcej czasu, nawet 30-40 minut). Po tym czasie wkładamy drożdżówkę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego znajdziecie w tej notce.
Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
ROZCZYN:
40 g drożdży
0,5 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
RESZTA SKŁADNIKÓW:
3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki mleka
3 żółtka
4 i 1/2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki)
1/4 kostki margaryny do pieczenia
szczypta soli
DODATKI:
2-3 łodygi rabarbaru (umyte, obrane, pokrojone w 1-2 cm kawałki)
około 20 truskawek mrożonych (świeże najlepiej włożyć na 1-2 godziny do zamrażarki, wtedy truskawki w trakcie pieczenia zbytnio się nie wysuszą i będą baaardzo soczyste i pyszne)
KRUSZONKA:
50 g margaryny lub masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć.
Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (haki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką, tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 7-8 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę, żeby podwoiło swoją objętość. Ja tym razem przygotowywałam ciasto wieczorem, więc zaraz po wyrobieniu zabezpieczyłam je folią spożywczą i włożyłam do lodówki, rano postępowałam jak poniżej.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę z cukrem mieszamy w miseczce, margarynę rozpuszczamy w rondelku i wrzącą wlewamy do mąki i cukru, energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy rabarbar, zamrożone truskawki i kruszonkę, zostawiamy na około 10 minut (jeśli wyjęliśmy ciasto z lodówki to potrzebuje ono nieco więcej czasu, nawet 30-40 minut). Po tym czasie wkładamy drożdżówkę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego znajdziecie w tej notce.
nie mam cienia wątpliwości, że było bardzo smaczne - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńOj tak! Przyznam się szczerze, że mam słabość do drożdżowych wypieków :-D
UsuńGorąco pozdrawiam!
zauważyłam :-)
Usuńzauważyłam :-)
UsuńPozdrawiam Halinko ;)
Usuń