W zeszłym roku, kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten napój, byłam pełna obaw. Pokrzywa zawsze kojarzyła mi się z pieczeniem i swędzeniem, i ewentualnie z zawsze powracającym chwastem, którego ni jak nie dało się pozbyć. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa, ale jakoś nie mogłam się przemóc. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie się obawiałam, gdyż napój jest niesamowicie orzeźwiający, zdrowy, pyszny, smakiem przypominający sok ananasowy. Pomaga pozbyć się wszelkich toksyn z organizmu i dodaje energii. Na wiosnę jak znalazł!!! Polecam.
30 gałązek pokrzyw (najlepsze są młode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń)
3 pomarańcze
2 cytryny
około 250 g cukru, miodu lub słodzik do smaku
3 l wody
Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańcze i cytryny obieramy (możemy z nich zrobić kandyzowana skórkę cytrynową lub kandyzowaną skórkę pomarańczową), następnie kroimy je w cienkie półplasterki
i dokładamy do pokrzyw, dolewamy wodę, przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i zagotowujemy, następnie przecedzamy. Gotowy gorący napój słodzimy do smaku, chłodzimy. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Powstały napój fantastycznie oczyszcza organizm, jest wspaniałym dodatkiem do diety, choć w takiej sytuacji lepiej zmniejszyć ilość cukru :-) Polecam, bo jest pyszny!!!
ale super pomysł :) musze taki napój zrobić :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNapój jest pyszny, a przy tym zdrowy! Polecam i czekam na efekty:)
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Przyznam, że mi do dzisiaj pokrzywa kojarzy się ze "złem", mimo, że wiem, jaka tak naprawdę jest dobra :)
OdpowiedzUsuń;) Dlatego polecam ten przepis, kto spróbuje ten się przekona! Polecam!!!
Usuń