Ryż zapiekany z jabłkami.


     Szaro, buro, mokro... Pogoda nie rozpieszcza. Na poprawę nastroju polecam ryż zapiekany, oczywiście z jabłkami i skórką cytrynową. Jest pyszny i bardzo poprawił nam humor :)


Składniki na Ryż zapiekany jabłkami:
500 ml mleka
szczypta soli
150 g ryżu krótkoziarnistego
4 łyżki rodzynek
1 łyżeczka rumu
3 jajka
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 średnie jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
6 łyżeczek dżemu malinowego (truskawkowego, powideł ze śliwek), najlepiej domowego
masło do formy

     Mleko gotujemy z solą, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu 15 minut, studzimy (najlepiej w kąpieli wodnej). Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osuszamy na sicie, przekładamy do miseczki i skrapiamy rumem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem, cukrem z wanilią oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie dodajemy rodzynki, przestudzony ryż i ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (175°C z termoobiegiem). Formę do zapiekania smarujemy masłem i napełniamy masą ryżową. Jabłka kroimy na pół, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na ryżu, wciskając je nieco w masę (otworem po gniazdach nasiennych do góry). Pieczemy 30 minut, po tym czasie jabłka napełniamy dżemem i zapiekamy kolejne 15 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.



Komentarze

Prześlij komentarz