Mazurek pomarańczowy.


     Wielkanoc tuż, tuż, więc już czas zastanowić się czym w tym roku zachwycić gości. U nas nie może zabraknąć babki, sernika, makowca i mazurka. Staram się nie piec co roku tych samych ciast i tak w tym roku mazurek kajmakowy zastąpię pomarańczowym. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić na kilka dni przed Wielkanocą, pamiętając że należy je przechowywać w chłodzie. Bazą jest pyszne migdałowo-pomarańczowe kruche ciasto, nadzienie stanowi marmolada z pomarańczy i suszonych moreli, a smaku dopełnia polewa czekoladowa. Takie połączenie jest spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując się ze smakiem czekolady. Polecam!


Składniki na mazurek pomarańczowy:
150 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
90 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
2 łyżki soku z pomarańczy
1 żółtko

     Mąkę, migdały, przesiany cukier puder oraz skórkę z pomarańczy mieszamy w misce. Dodajemy masło i rozcierając palcami tworzymy kruszonkę. Teraz dodajemy sok z pomarańczy oraz żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w woreczek foliowy i chłodzimy w lodówce około godziny. 

NADZIENIE:
1 duża, wyfiletowana pomarańcza
garść suszonych moreli
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

     Cząstki pomarańczy kroimy, przekładamy do rondelka razem z morelami i smażymy na średnik ogniu, aż sok z pomarańczy odparuje. Powstałą masę blendujemy i jeszcze chwilę smażymy, aż otrzymamy konsystencję marmolady (jeśli masa nie jest wystarczająco słodka można dosłodzić cukrem).

     Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odcinamy 1/4 ciasta (z niego należy przygotować wałeczek, stanowiący brzeg mazurka), a 3/4 ciasta wałkujemy i formujemy spód (kształt jest dowolny). Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu umieszczamy wałeczek (u mnie dwa cienkie wałeczki splecione ze sobą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 10-15 minut. Gorącego mazurka wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącego smarujemy marmoladą. Studzimy.

POLEWA:
1 łyżka masła
50 g gorzkiej czekolady

     Masło i połamaną w kostkę czekoladę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do połączenia składników. Zimne ciasto polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Gotowe.




Komentarze

Prześlij komentarz