Ślimaczki z szynką.



     Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam!


Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki
200 ml ciepłej wody
200 ml jogurtu naturalnego
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
mąki tyle ile przyjmie (u mnie to 530 g dobrej jakości mąki tortowej)
plastry szynki
jajko do smarowania
sezam, czarnuszka to oprószenia

     Wodę mieszamy z jogurtem naturalnym. Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy cukier, około 100 ml ciepłej wody wymieszanej z jogurtem, łyżeczkę mąki i ucieramy całość na gładką masę. Tak powstały rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut do wyrośnięcia. Do misy miksera przesiewamy około 400 g mąki, solimy ją i robimy w środku wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięty rozczyn, resztę wody wymieszanej z jogurtem oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie łyżkę zastępujemy mikserem i wyrabiamy ciasto dosypując tyle mąki, aby powstało dość luźne, ale gładkie, zwarte ciasto (około 8-10 minut). Pamiętajcie, że im ciasto będzie rzadsze tym bułeczki wyjdą bardziej delikatne i puchate, ale musi być na tyle zwarte, żeby dało się je wałkować. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
     Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je dobrze odgazować, następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich kolejno wałkujemy na kwadrat o wymiarach 30x30 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem zostawiając centymetrowy rant z każdej strony.


Teraz równomiernie rozkładamy szynkę


i zwijamy w roladę.


Ostrym nożem kroimy roladę w 12 plastrów, każdy kawałek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem i/lub czarnuszką bądź makiem. Bułeczki odkładamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, czyli około 15 minut. Czystą ściereczkę zanurzamy w wodzie, następnie dokładnie wyciskamy, tak, by ściereczka była jedynie wilgotna. Upieczone bułeczki, jeszcze gorące, układamy na wilgotnej ściereczce i dokładnie je w nią zawijamy. Dzięki temu zabiegowi ślimaczki będą miały wyjątkowo mięciutką skórkę. Po około 10 minutach wyjmujemy bułeczki ze ściereczki i gotowe!



Komentarze

Prześlij komentarz