czwartek, 18 stycznia 2018

Medaliony z indyka.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was propozycję na pyszny, sycący obiad, a mianowicie przepis na medaliony ze zmielonego udźca indyczego. Inspirację znalazłam na blogu Maminek kulinarny, który pełen jest smakowitych przepisów i sposobów na nieco inną kuchnię niż moja. Niemniej jednak nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała czegoś na własną modłę ;) Medaliony podałam z sosem koperkowym, ale myślę, że pieczarkowy, czy grzybowy, równie dobrze się tu sprawdzi. Bardzo polecam!


Składniki na medaliony w indyka:
500 g mięsa z udźca indyka zmielonego na grubych oczkach
1 nieduża cebula
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
8-9 łyżek ciepłego mleka
1 małe jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta mielonego pieprzu czarnego

     Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do mięsa. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i dokładnie mieszamy. Następnie mieszankę przekładamy do mięsa i dokładnie (nie mniej niż 10 minut) wyrabiamy. Im dłużej będziemy mieszamy i wyrabiali mięso tym lepszą będzie miało konsystencję nasze danie (nie będzie się kruszyć i rozpadać). Jeśli  masa mięsna jest za rzadka dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowanie mięso przekładamy na spory arkusz foli spożywczej, formujemy wałek i ściśle zawijamy, końce przewiązujemy sznurkiem (otrzymamy coś na wzór dużego cukierka). Czynność powtarzamy jeszcze raz, by mieć pewność, że woda nie dostanie się do naszego mięska. W sporym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do wrzątku nasze zawiniątko, garnek przykrywamy pokrywką, temperaturę ustawiamy tak, żeby woda delikatnie bulgotała i gotujemy 40-50 minut (w zależności od grubości naszego klopsa). Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy mięso z wrzątku i zostawiamy w folii na około 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z mięsa, kroimy w plastry (medaliony) i serwujemy. Gotowe!



8 komentarzy: