Pieczarki smażone w panierce.


     Dziś zapraszam na pyszne, soczyste pieczarki smażone w chrupiącej panierce. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity dodatek do obiadu, jak również pyszna samodzielna przekąska. Bardzo polecam!


Składniki na pieczarki smażone w panierce:
350 g małych pieczarek
mąka
1 jajko
1/3 łyżeczka soli
spora szczypta przyprawy do kurczaka
szczypta papryki ostrej lub pieprzu
bułka tarta
olej do smażenia

     Pieczarki myjemy, wycieramy do sucha, oprószamy mąką. Olej przelewamy do niewielkiego garnka o grubym dnie (na wysokość 4-5 cm) i rozgrzewamy. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól, przyprawę, paprykę lub pieprz i mieszamy. Pieczarki najpierw maczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce tartej, otrzepujemy z jej nadmiaru i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron na rumiano. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego :)





Komentarze

  1. Agnieszko fajny pomysł z tą panierką, jeszcze takich nie robiłam :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, to jest ulubiona przekąska mojego męża :)

      Usuń
  2. A nie jadłam, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne jako przekąska :) do tego tylko jakiś sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, tym bardziej, że uwielbiam pieczarki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pieczarki w każdej postaci. Takich nie jadłam. Wpisuję na listę do zrobienia. Świetny pomysł na dodatek do obiadu albo na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W pierwszej chwili myślałam że to jakieś kotleciki , fajny pomysł na danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię kotleciki tyle że z większych pieczarek, ale o tym już niedługo :) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  7. Super pomysł:D Też muszę takie przygotować;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale sobie dogadzacie :) super, wygladaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Divne pečurkice! Ovako pohovane su sigurno mnogo ukusne.. ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dragano! Pieczarki są naprawdę pyszne, polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz