Dziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja tym razem dodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez!
Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm
CIASTO:
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki do pieczenia
200 g masła
4 żółtka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut.
NADZIENIE:
1,2 litra śmietany 18 %
180 g cukru
ziarenka z 1 wanilii
4 łyżki maki
4 białka
250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych)
cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki) pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy, przestudzone wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
ciekawy oj ciekawy, sernik ze śmietany! zapisuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńŚmietanowy sernik? Warto spróbować, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWarto, warto! Dziękuję!
Usuńwygląda świetnie! zapisuję
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam wersję z owocami ;)
UsuńCudo!!! Tak sobie myślę by go upiec na swieta bo wyglada zniewalająco...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, bardzo!!! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńAle pyszności wyczarowałaś. Serniczek wygląda obłędnie. Oj zjadłabym kawałeczek 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Marzenko! Zapraszam serdecznie!!!
UsuńAgnieszko, świetny przepis. Coś nowego. Już teraz mam ochotę na taki sernik. Pewnie jest delikatny, puszysty. No cóż... śmietanka :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny! Polecam wersję z owocami, która jest bardziej wyrazista w smaku.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Z jagodami to zapodałaś pyszności. Mnie te jagody kuszą i wołają zjedz mnie ha ha. Oj wgryzłabym się w kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam! Będzie mi bardzo miło Ciebie gościć!
UsuńNiebiańsko wygląda ,super.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
UsuńPozdrawiam!
ale ciekawy pomysł na sernik, a jak smacznie wygląda :) pycha :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Zapraszam!
UsuńJaki cudny, na śmietanie nie piekłam a dodatkowo jeszcze na samych białkach których mam mały zapas :) Będę piekła!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!! Polecam i czekam na efekty!!!
UsuńJutro piekę :D Trzymaj kciuki!
UsuńBardzo się cieszę! Trzymam!!!
UsuńNajlepszy jaki w życiu jadłam!! Jutro u mnie na blogu :D
UsuńBardzo się cieszę!
UsuńGenialny! I jakie piękne kolory...Pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam ;P
Usuń