Pyszny, kremowy sernik ze śmietany.


     Dziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja tym razem dodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez!


Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm

CIASTO:
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki do pieczenia
200 g masła
4 żółtka

     Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut.

NADZIENIE:
1,2 litra śmietany 18 %
180 g cukru
ziarenka z 1 wanilii
4 łyżki maki
4 białka
250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych)
cukier puder

     Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki)  pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy, przestudzone wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.







Komentarze

  1. ciekawy oj ciekawy, sernik ze śmietany! zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietanowy sernik? Warto spróbować, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo!!! Tak sobie myślę by go upiec na swieta bo wyglada zniewalająco...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności wyczarowałaś. Serniczek wygląda obłędnie. Oj zjadłabym kawałeczek 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, świetny przepis. Coś nowego. Już teraz mam ochotę na taki sernik. Pewnie jest delikatny, puszysty. No cóż... śmietanka :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny! Polecam wersję z owocami, która jest bardziej wyrazista w smaku.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Z jagodami to zapodałaś pyszności. Mnie te jagody kuszą i wołają zjedz mnie ha ha. Oj wgryzłabym się w kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niebiańsko wygląda ,super.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ciekawy pomysł na sernik, a jak smacznie wygląda :) pycha :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki cudny, na śmietanie nie piekłam a dodatkowo jeszcze na samych białkach których mam mały zapas :) Będę piekła!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny! I jakie piękne kolory...Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz