Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami.


     Robię ją tak często, a dopiero wczoraj zauważyłam, że nie ma jej na blogu. Jakim cudem? Nie wiem. Ale do rzeczy. Surówka z selera jest zdrowa i pyszna, kto próbował ten wie, kto nie próbował to czas najwyższy to zmienić ;) Wyrazisty smak selera, kwaskowaty posmak jabłka, słodycz rodzynek i kremowa, aksamitne śmietana (lub jogurt naturalny) to wyjątkowo smaczne połączenie! Surówkę należy przygotować na co najmniej 30 minut przed podaniem. Polecam!


Składniki na surówkę z selera z jabłkiem i rodzynkami
1 większy seler lub 2 mniejsze
1-2 łyżki soku z cytryny
1 nieduże jabłko
2 łyżki rodzynek
2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
1 łyżeczka cukru
     Rodzynki wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do spęcznienia. Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Rodzynki odsączamy na sicie dodajemy do selera i jabłka, posypujemy płaską łyżeczką cukru, mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy z resztą składników, próbujemy i ewentualnie doprawiamy cukrem. Gotową surówkę odkładamy na około 30-40 minut, żeby smaki się połączyły. Gotowe.




Komentarze

Prześlij komentarz