czwartek, 24 lipca 2014

Dżem jagodowo-brzoskwiniowy.

     Dziś przedstawiam przepis na dżem jagodowo-brzoskwiniowy, który jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Dodatek brzoskwiń urozmaica smak i nadaje wyjątkowej soczystości. Polecam!

Składniki na dżem jagodowo-brzoskwiniowy
1 litr jagód
3 brzoskwinie
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
     Oczyszczone i umyte jagody wkładamy do szerokiego garnka. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do jagód. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia około 30 minut, wyłączamy i studzimy. Zimny dżem znowu podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku, sok z cytryny i smażymy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystudzenia. Gotowe!




8 komentarzy:

  1. Na takie połączenie to bym nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wykombinowałaś - super połączenie smaków - serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-D naprawdę zaskakująco smaczny dżem!
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  3. Domowe przetwory najlepsze. W zimie jak znalazł. Pysznie wygląda Twój dżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Kocham dżemy! Mam to po babci, która robiła mnóstwo pysznych dżemów, a później nadziewała nimi drożdżowe rogaliki. Mniam!!!

      Usuń