Dziś przedstawiam przepis na dżem jagodowo-brzoskwiniowy, który jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Dodatek brzoskwiń urozmaica smak i nadaje wyjątkowej soczystości. Polecam!
Składniki na dżem jagodowo-brzoskwiniowy
1 litr jagód
3 brzoskwinie
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
Oczyszczone i umyte jagody wkładamy do szerokiego garnka. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do jagód. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia około 30 minut, wyłączamy i studzimy. Zimny dżem znowu podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku, sok z cytryny i smażymy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystudzenia. Gotowe!
mniam.... najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!!!
UsuńNa takie połączenie to bym nie wpadła :)
OdpowiedzUsuń;) Polecam!!!
OdpowiedzUsuńale wykombinowałaś - super połączenie smaków - serdeczności:-)
OdpowiedzUsuń:-D naprawdę zaskakująco smaczny dżem!
UsuńGorąco pozdrawiam!
Domowe przetwory najlepsze. W zimie jak znalazł. Pysznie wygląda Twój dżem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham dżemy! Mam to po babci, która robiła mnóstwo pysznych dżemów, a później nadziewała nimi drożdżowe rogaliki. Mniam!!!