czwartek, 24 kwietnia 2014

Sernik intensywnie waniliowy.

     Dziś zapraszam na pyszny, kremowy, delikatny, waniliowy sernik. Jest BOSKI!!! Kiedyś gdy byłam jeszcze mała nie przepadałam za sernikami, bo były bardziej twarde i zbite niż te które piekę teraz. I były bardziej pracochłonne! Dziś wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski zamieszać i gotowe :-), a efekt oceńcie sami. Polecam!!!

Składniki na sernik intensywnie waniliowy
CIASTO:
25 dag mąki pszennej
125g margaryny
4 łyżki cukru pudru kakaowego
1 żółtko
1 jajko całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President
0,5 l mleka
1 laska wanilii
5 żółtek
1,5 szklanki cukru zwykłego
2 budynie waniliowe
0,3 szklanki oleju
POLEWA:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki kakao
1 łyżka wody
5 łyżek cukru pudru
rodzynki
    Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto.
     Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.
     Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka, wkładamy wszystko do garnka, dolewamy mleko i stawiamy na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje wyłączamy grzanie, studzimy. Chłodne mleko przecedzamy. Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy, na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Można również kupić gotowe rodzynki w czekoladzie. W takiej sytuacji przygotowujemy polewę bez rodzynek, wylewamy ją na ciasto i wierzch dekorujemy drażami. Ciasto pięknie się wtedy prezentuje i smakuje niebiańsko! Rozpusta!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz